Termékek Menü

Bikavér, a turáni átok!?

Mr. Red
2016. 05. 16. 19:11:21

Bikavér, a turáni átok!?

Na, jó, némiképp hatásvadász a cím, mert ezúttal nem értekezek a magyar küvé múltjáról, jelenéről és jövőjéről, csak éppen egymás mellé - egy cikkbe - sodort a véletlen egy Turánt és egy bikavért. A szittya kékfrankosról nem is szólva. Azért olvassátok el, talán érdekes így is!

Csóbor Pincészet - Agárdi Kékfrankos 2013 /Etyeki borvidék -Velence

Többfelé hallani mostanság erről a Velencei-tavi borászatról, ezért gondoltam, lecsekkolom a kékfrankosukat. Ez olyan beugró: ha az okés, általában a többivel sincs baj.

Mély szín, sűrűnek tűnő test, füstös-szilvás illat (erős hordót ígér) és túlérett erdei gyümölcsök. Eddig jót sejtet. Aztán ezt azt ígéretet nem váltja be teljes mértékben. Brutál attak (sav + tannin) érkezik, amit a némi édesség sem tud ellensúlyozni. A test tényleg nagy, de elegancia hiányában olyan bumfordi kicsit, mindenből sok van benne nekem, inkább harsány, mintsem elegáns. Baltával faragták, nem vésővel.

Idővel aztán hozzászoknak az ízlelőbimbók a férfiassághoz, ekkor már érezni, hogy azért ez jóval több, ezáltal sokkal szimpatikusabb próbálkozás, mint egy átlagos láncos alsó-közép kategória, még ha a címke alapján ezt is néznénk ki belőle. Anyag vita nélkül van benne, meggyes aromák is, fűt az alkohol. Összességében az árát bőven megéri (1100 a pincénél), azt kell, mondjam, még ha nem is az én ízlésvilágom.

Hozzáteszem, minimális szellőztetéssel is kerekedik, azaz érdemes egy fél órával fogyasztás előtt felpattintani.

Nyolcas Ádám - Turán 2013 /Egri borvidék

A Turán egy magyar szőlőfajta, ami többszörös fajtakeresztezések eredményeként ezen a borvidéken (Egerben) született. Festő és javító szőlőnek használták első sorban, a mélyfekete színe, dús tanninjai és a nagyon virágos illata-aromatikája miatt. Nagyon különleges vörösbor ez, ilyen bazsarózsa illattal én még életemben nem találkoztam! És a tanninjai is egészen meglepőek, főleg az illat és az íz-világ kontextusában.

Fekete mag, mélybíbor szín. Illatában, ahogy említettem, egy egész virágoskertet megtalálsz, sok rózsával. Kóstolva már száraz, és finom savakkal támad, a rengeteg tannin sem zavaró, mert selymes, bársonyos, le van kerekedve szépen. Ízben is a virágok dominálnak. Na mármost, ha mindezt el tudod képzelni, akkor biztos megkérdezed magadtól: akarok én parfümöt inni? Milyen ételekhez illhet?

Szerintem akarsz! Hiszen ez egy igazi kuriózum, ezen az áron szinte ingyé’. Mindemellett pedig egy elegáns bor, amit akár ajándékba is vihetsz. Étel? Hmmm… Talán kacsa, bárány. Egy illatos, rózsaszín kacsamellet, vagy a rozmaringos báránysültet nagyon is el tudok képzelni mellé, hozzá. Erősen, keletiesen fűszerezett ételekhez is nagyon jó kiegészítő lehet.

Merfelsz Pincészet - Bikavér 2013 (Nectar Sexardique) /Szekszárdi borvidék

Középmély szín, közepes test. Kissé fátyolos állag, amit én nem szoktam bánni, mert utalhat arra, hogy nincs agyonszűrve (nem ez jellemző Merfelszre, amúgy). A címkén a magyar trikolór és a címer nem tetszik, a régi idők exportra szánt tucat-bikavéreit idézi.

Nincs tolakodó illat, jól kiszelőzve főleg alig érezni valamit (több napon át kóstolgattam). Szokásos vörösbor buké talán, nagyon enyhe csokis-kávés felhanggal, de ez utóbbit csak harmadnap éreztem igazán.

A korty meglep, elsőre nem is tudom, szeressem-e igazán. A kékfrankos dominancia ellenére édeskés az utóíze, lustának is tűnt először, mintha nem lenne elég sava. Későbbi kóstolásokkor viszont felerősödött egy citrusos íz, fura. A tannin egyáltalán nem sok, ami van az is szép bársonyos, az alkohol finoman melegít, az is inkább csak simogat.

Az az igazság, hogy bajban vagyok. Általában gyorsan eldöntöm egy borról, hogy ízlik vagy sem, a többi már csak okoskodás. De ennél a tételnél többszöri kóstolás után sem tudom, hogy mit gondoljak. Ami nem tetszik benne: stílusában (ízében) is mintha meg akarna felelni a bikavérrel szemben támasztott követelményeknek, nem csak megjelenésében. Kiss Károly, gépjárművezető pont így képzeli el a bikavért, ezt az íz-világot keresi. Ami viszont tetszik: a selymessége és az univerzalitása. Sokaknak bejöhet, sokakat terelhet a minőségi vörösek felé, éppen e miatt a kissé populáris (értsd: olyan, ami megidézi a megszokott bikavér íz-világot) hangvétel miatt.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés