Termékek Menü

Belépőborok a Balaton partjáról

Mr. White
2014. 07. 05. 18:32:26

Tudatosan nem olvastam utána a választott boroknak, érzés alapján mentem (könnyű, nyári borokat keresve) és még a címkékkel való találkozást is direkt kerültem, hogy csak a bor és az aromák beszéljenek. Korábbi segítőmet hívtam újra, hogy mindkettőnk épülésére legyen a kóstolás, még ha nem is nagy borissza emberről van szó.

Kislaki Bormanufaktúra – Birtokfehér 2011 /Balaton

Meglepett. Valahogy a rosé után, csavarzáras tételként, egy könnyű reduktív csodát vártam, illatorgiával és kevéske bubival, hogy ne is akarjak mást inni a nyáron, ha Balaton parti huncutsághoz van kedvem. Nem jött be. Karakteres illatok, egyáltalán nem a puha léptű csábító, hanem a felfedezésre váró érett fajta. Már itt érződött a hordóhasználat és ezután csak egyre biztosabb voltam benne. Szép, olajos és gyorsan megjelelő korona a pohár falán, ami nagyon jól passzol az aranysárga színhez, és amelyen csak úgy fickándozik a fény. A kortyban támad a hordó, na, nem durván, csak olyan határozottan. Összetéveszteni sem lehet, miközben a karakterek játszanak a nyelvünkön. Jó bor, nagyon is könnyen kortyolható és jólesően harapható a beltartalom, de aki reduktív rajongó, és csak arra vágyik a nyáron, mint a vendéglátóm, az nem lesz elégedett. Mondjuk mivel 2011-es tétel, szívesen megnéznék egy frissebb évjáratot is.

Fröccsnek jól működik, hiszen a szóda felhígítja a hordó intenzitását és előhozza a lágyabb aromákat a borból is. Alapvetően egy pohár kezdésnek tisztán, és utána lehet beszélgetni.

Nem könnyű eset, amikor meg kell magyarázni egy Sillert, hiszen sokan azt sem tudják mi is az. Nos, okosabbak mondják, hogy a Sillerben benne van a szív és a lélek, de hiányzik a vörösborok tanninja és mély teste. A készítési eljárásból adódóan, sokkal több benne az ’anyag’, mint a roséban, sokkal intenzívebb az aroma, a sav és a játékosság. 11-12 fok körül javasolják ezt is, de a testesebbek, ahogy melegszenek, szinte hasonlóan nyílnak meg nekünk, ahogyan a vörösborok. Fogunk még írni erről, de addig is egy közülük…

Kislaki Bormanufaktura – Pirosbor 2012 /Balaton

Kitöltve a pohárba mind az első illatok, mind pedig a színe alapján, már venné is ki a gyerek a kezünkből, mert azt hiszi, ő kapja a málna/szamóca/cseresznye szörpöt. Forgatva szép korona a pohár falán, ami széles sávokba rendeződve lassan vánszorog lefelé. Teljesen magával ragadó a látvány és az illat, már-már félő is, hogy nagyon tutti-frutti játék lesz, de nem. Említettem már, hogy a meglepetések napja volt, hát most sem történt másként. Nagyon karakteres savgerinc és aromák fogadnak, egyáltalán semmi szörpi. Egy jó esti beszélgetés – ahová a vörös nem fér be – kell ezt inni, akkor fog jól esni. A gyümölcsök megmaradnak, de a savak és a mineralitás felülírja azt, és kapunk egy új kottát. (Egészen addig, amíg fel nem szódázzuk, mert akkor azonnal visszavált szörpbe és nem is ízlik már annyira, mint magában, szóval itt NINCS SZÓDA.) Viszont, ha már meglepetés és mineralitás... - az utolsó kortyban marad egy utóíz, amin aztán lehet sokat gondolkodni és ráküldeni a következő kortyot. Mivel nem nagyon nyalogattam még acélt és szerencsére pisztoly csöve sem járt a számban csak tippelni tudom, hogy acél volt az utóízünk. Hogy ez jó vagy rossz, azt mindenki eldönti majd magának, azonban ezzel együtt is merem ajánlani, mert ár-érték arányban igenis egy jó választás.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés