Termékek Menü

Bele a piaci résbe! Mert jó árú, de komoly borokból sosem elég!

Mr. Red
2015. 06. 22. 10:00:00

Bele a piaci résbe! Mert jó árú, de komoly borokból sosem elég!

 

Nyolcas Ádám gyors sikerének titka szerintem az, hogy abba a szegmensbe nyomul most be, amit Bukolyi Marcell nemrég otthagyott. A családi brand feljebb árazásával, majd a kétezer alatti-körüli szegmensbe bevezetett könnyedebb Eger Cottage-al megnyílt a korábban betömött piaci rés, így már megint nehéz komoly, kézműves vörösöket találni a legnépszerűbb háromezer alatti árkategóriában. Volt. Eddig. Mutattunk már egy Olaszrizlinget tőle, hát itt a folytatás.

 

Nyolcas és Fia Borház – Tramini 2012 Cserjéslápa /Eger

Kezdjünk azért egy fehérrel, mert Eger adottságai éppenséggel nem alábecsülendőek ebben sem. Palackbuké, pincedoh a nyitás utáni első élmény, amely elnyomja a fajta parfümösségét. Amúgy komoly testet sejtek a mozgásból, mély szín, hordót is biztos kapott, nagyon más, mint a Cseri Tramini, már ránézésre is (együtt kóstoltam őket).

Kortyban is a hordó cseressége üt először, kell egy kis idő, amíg a bor érvényesülni tud. Valóban jelentős test, amely markáns alkoholt takar, a savak talán egy kicsit a háttérben maradnak, selymes, krémes állag. Gondolom ezt ellensúlyozandó kapott némi hordós élt.

Kicsit rusztikus, komoly bor, de kicsit sem tramini. Biztos vannak még sokan, akik ezt a stílust szeretik fehérben, de azért manapság már nem ez a trendi. Hanem a feszesebb, kiműveltebb, frissebb, ropogósabb irány. Valahol ez és a Cseri között tudnám elképzelni azt a traminit, amit én nagyon szeretni tudnék.

 

Nyolcas és Fia Borház – Szülőföldem Egri Bikavér 2013 /Eger

Merlot, Cabernet Franc és Kékfrankos házasítás, megerősíteni látszik azt a vélekedést, hogy az egri bikavér inkább a kékfrankosra, a szekszárdi viszont a kadarkára épül. Amúgy, megjegyzem, koránt sincs így, de legalább jól hangzik.

Mély, bíborvörös szín, illatában fekete bogyós gyümölcsökkel és szegfűszeggel. Tekintélyes test, jó arányokkal. Hidegebb, egri karaktert mutat, szép savakkal és megfelelő gyümölcsös-fűszeres aromákkal. Némileg fiatalnak érzem a tanninokat, ficánkolnak még, azaz érlelhető. A gyümölcsösség és a finomszemcsés savak vezetik a kortyot, utána rántja egyensúlyba mindezt a test, illetve a finoman melegítő alkohol. Szép, korrekt. Nem érzem, hogy feszegeti a bikavér korlátait, vagy hogy újradefiniálná azt, de az biztos, hogy ízléssel megalkotott bor. És mint ilyen, nagyon jó vétel háromezerért.

 

Nyolcas és Fia Borház – Síkhegy Merlot 2013 /Eger

Ez is szűretlen, mint az előző tétel. A mély szín és a csábítóan fűszeres illat alapján sokat várok tőle! Nem is csalódom, ez bizony – főleg ennyiért - klasszis. Szinte ugyanazt írhatnám ide is, mint amit fentebb vetettem papírra: tökéletes arányérzékkel és jó ízléssel megkomponált tétel, komoly testtel és jelentős tanin-tartalommal, melyeket mégis dominál a fajta fűszeressége és gyümölcsössége. Nagyon szép merlot és nagyon korrekt bor. Az előző évjárat hibáját (magas alkohol) is sikerült kiküszöbölni, mert bár újra 15.5%-ot mutat a címke, a test, a gyümölcsösség és a savak (beleértve a csersavat is) ezt tökéletesen integrálják, elfedik. Nagyon ízlik, ezt nem is tartogatnám, bár lehet. Csak felesleges.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés