Termékek Menü

Balaton vidéki szépségek

Mr. White
2014. 06. 15. 10:31:11

Nem könnyű a legjobbakat megtalálni, különösen, ha egy olyan webshopot indít az ember, ahol csak azzal akar foglalkozni, ami az ő szájának is kellemes. Ilyenkor ugye van egy nagy halom kedvenc bor… és azt kell kiválasztani, hogy melyiket is ajánljuk. (Nemrégiben hangzott el először sirám Mr. Red szájából, hogy most ’ahhoz’ nincs kedve… A munka, azonban munka. Még akkor is, ha nem mindig örömteli a kóstolás, örömteli borokkal, mint most.)

Váli Borászat – Badacsonyi Budai 2012 /Balaton

Hozza a számomra oly kedves Budai Zöld jegyeket. Érett szőlő, színből – aranysárga és a pohár falán olajosan folyós – és illatból is ezek köszönnek vissza, mézes-narancsos jelleggel. Ez már a Balaton hozzáadott értéke, mert egyébként inkább üde, simulékonyan-nyers, mint mézes. Kóstolva viszont dolgoznak a karakteres savak, előbújik a friss, citrusos-zöldes jelleg, amit a fajtától vár az ember. A korty után extra hosszú lecsengés és még sokáig érezzük a nyomait a szájban. Tökéletes aperitif, nagyon jó inni és közben észrevétlenül megéhezel, de nagyon ám! Ezen kettőssége miatt (érett/narancs vs friss/citrom jelleg) Mr. Red-nél a grapefruit-pomelo polcra került fel, de ez is csak remek bizonyítéka annak, hogy mindenki mást lát a borban. Ezzel együtt is több, mint remek.

Eszünkbe nem jutott volna fröccsben inni, ahhoz túl jó, de a borász palackon található ajánlásának engedve felküldtük – nagy duzzogva – szódával, és láss csodát, tökéletesen működik a dolog. Balatoni nyaraláshoz egy kartonnal vételez és örül, hogy már megint szép az élet!

Kislaki Bormanufaktúra – Rajnai Rizling 2011 – János-hegy /Balaton

Illatra és színere is az a Rajnai, amit nyugodt szívvel mernék megmutatni bárkinek. Az első korty csak úgy lecsúszik és keresem a szavakat. Szép, kiegyensúlyozott és remekbe szabottak a savai. Sokkal vastagabb áru ez, mint az átlagos fehérek, amikre ránevelték a budapesti világot az elmúlt években. Aztán, ahogy forgatjuk és melegszik egyre jobban nyílik…, megjönnek a minerális jegyek és máris arról beszélgetünk, hogy lehet-e ásványosnak hívni a tokaji-somlói diktátum mellett. Ilyennek szeretném hinni a jó Rajnait egyébként is, pláne, hogy a Balatonnak a sokszor „leszólt, lebecsült” déli partjáról érkezik. Oké, nagyon jó területről és nagyon jó hozzáállással – olyan lány ez, akit mindenképpen randira vinnél. El is dőlt, komoly fehér lesz ez, korántsem könnyed. Annyira, hogy nem biztos, hogy megmondanánk elsőre egy vak kóstolón, hogy a Balatonról való. Sajnos, ittam már gyengébb bort – ásványok, savak tekintetében – Tokajból is (persze a fajtától eltekintve). Szép bor ez, na!

 

Bussay Pince – Csóka 2011 /Balaton

Kárpát-medencei fajta a csókaszőlő, de ha nem hallottál még róla, nem a te hibád, hiszen kevés is van belőle és még annál is kevesebben tudják szépen eljuttatni azt a poharadba. Én először 2012-ben találkoztam vele, akkor egyből 2 évjárattal is, és azóta várom a következő pillanatot.

A pohár falán tekintélyes, olajos koronát ken miközben forgatod és próbálod megfejteni az illatokat, amik egyszerre idéznek piros gyümölcsöket és zöld illatokat is. Ízben a gyümölcs dominál, de kortyról kortyra nyílnak meg az újabb mélységek – nyilván az is segít, ahogy melegszik a bor. Olvastunk már róla hideget-meleget (inkább előbbi) és be kell valljam, nem értettem, akkor sem és most sem. Ennek a bornak mondandója van, olyan mint egy kellemes 30 fölötti nő – ha ezt nem érted, akkor ne is igyál bort :). Szerintünk az idő jót tett neki és most van azon ott, ahol lennie kell.

Még az üres poharat is élvezettel szagolom, szívom magamba azt a szépet amit ad. Azt mondják a profik, hogy ez már nem is borismertetés….de ez van amikor valaki szerelmes lesz egy vörösborba, amikor alapból a fehéret szereti. Pont!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés