Termékek Menü

Az előzetes erőviszonyok ellenére döntetlen – Szekszárd vs. Hajós

Mr. Red
2014. 07. 31. 13:19:56

A Neiner pincét – Kadarkájáról – már ismerjük, hozzájuk képest egy tök ismeretlen borász Hajósról gyakorlatilag a pincéből ugrik. Gondolhatnátok legalábbis. Én azért nem féltem összekóstolni őket, mert már tudtam, hogy a második tétel sem gyenge.

Neiner Családi Pince – Kékfrankos 2012 /Szekszárd

A mélyebb, bordóba hajló meggypiros szín jót sejtet. Az illatokat kutatva a fűszeres jelleg üt meg először, a pirospaprika szinte kiugrik a pohárból. Némi gyümölcsösség a háttérben, kellemes, felcsigázó illat.

Kóstolva az üdeség az, ami elsőre feltűnik. Furán hangzik, de a ficánkoló savak mégis mintha be lennének csomagolva egy kellemes lekerekítettségbe, amit a test és a finom, elegáns tanninok kanyarítanak köré. Mint a selyempapír az ajándékon, ünnepibbé, elegánsabbá téve a Tescóban kutyafuttában megvett műanyag traktort. Na nem mintha itt egy gagyi, Made in China játékról lenne szó, ez kérem szépen Made in Szekszárd, a maga legteljesebb és legpozitívabb valójában.

A kortyban a fűszeres jelleg mellé felsorakozik a gyümölcsösség is, szépen kergetőznek a szájban, dominanciára hajtva. Az alkohol a háttérben dolgozik, finoman melegít az is. Nagyon kiegyensúlyozott, magabiztos kékfrankos ez, a játékos, laza vonalról, épp ahogy én azt szeretem. Ajánlom szeretettel a Kékfrankos rajongóknak, mert vizsga-munka a könnyedebb vonalról.

Huber Pince – Kékfrankos 2012 /Hajós

Egy tónussal talán még sötétebb szín, és egész más, mélyebb, összetettebb illat, ami valamilyen ételre emlékeztet, de nem akar beugrani, hogy mi az. Főtt tojás? Mindegy is – markáns buké, ami korántsem olyan fajta-jellegesen gyümölcsös-fűszeres, mint az előző tételnél.

Kóstolva: kevésbé karakteress a savgerinc, ami bár dolgozik a háttérben serényen, nem tolakszik annyira előre, mint a szekszárdi kolléga esetén. Itt a test, és a komplexitás az, ami rivalda-fényben van, ez egy több-rétegű, testesebb bor. A kortyban azért itt is erősen megjelenik a gyümölcsösség, de mellette még sok olyan finomság, árnyalat rejlik ebben a nedűben, amit én a szerény képességeimmel meg sem próbálok nektek leírni. Tessék feltérképezni ezeket saját magatok!

Mintha szekszárdibb lenne a szekszárdinál, mert egyszerre friss, gyümölcsös és testes is egyben. Kortyolva amúgy nincs lényeges különbség kettejük között, kiegyensúlyozott, kifejezetten szép, tartalmas tétel mindkettő, hasonló ízjegyekkel. Illatban szebb a Neiner, textúrában viszont a Huber erősebb, nálam hangulatfüggő, hogy éppen melyiket innám szívesen. Balaton-parti buliba, rögtönzött felpukkantásra, ünneplésre az első tételt ajánlom inkább, borszerető, abban kicsit járatosabb havernak, világmegváltó beszélgetéshez és ínyenckedésbe hajló kóstolgatáshoz, valamint mindenféle főtt kajához (bogrács-gulyás, pincepörkölt, grillezett húsok, stb.) viszont az utóbbit.

Kiegészítés: mivel a Hubert már kóstoltam korábban, és akkor nyoma sem volt az illatban megjelenő főtt tojásnak, vételeztem egy másik palackkal a raktárból, és újrakóstoltam. Arra gyanakodtam, hogy a néhány napos tárolás szobahőmérsékleten – éppen sikerült kifogni a legnagyobb kánikulát azon a héten – okozta ezt a kis turbulenciát az erőben. És lőn: ennél a tételnél a palackbuké gyorsan elillant, utána megérkezik a spontán erjedt kézműves borok természetes szőlő-illata – igen, ez élt az emlékezetemben!

Szóval elcsesztem a tárolást... Az egyetlen mentségem, hogy a Neiner is ugyanazt a kezelést kapta, ezek szerint az jobban bírja a déli forróságot. Tanulság: még a héten befigyel otthonra is a borhűtő. (A másik mentségem, hogy a korábbi pecóban ezzel sosem volt probléma. Hónapokig tároltam borokat a spájzban, fektetve persze, és soha semmi bajuk nem lett. Ahol most lakom, ott spájz sincsen,  plusz tetőtér, rohadt sok ablakkal. Ergó, nyáron - ha nem megy a légkondi - nagyon fel tud szaladni a hőmérséklet. Egy normál lakásban, ahol nincs 27-28 fok, szerintem nincsen szükség borhűtőre, főleg, ha nagyon hosszan nem szándékszol tárolni a nedűket.)

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés