Termékek Menü

Az első és az utolsó

Mr. White
2015. 04. 13. 12:00:00

Az első és az utolsó

 

Az Oscar Peterson este hosszú és változatos sorának első és utolsó bora. Először a két olaszrizlinget akartam egybe tenni, de aztán az eredeti sztorinál maradtam. Egészen irodalmi sor lett, mivel az első bort visszakóstoltuk a legvégén és ragyogóan foglalta keretbe a kóstolót. Ráadásul minden a helyére is került és ismét bebizonyosodott, hogy MINDIG érdemes visszakóstolni a borokat. Első kóstoláskor és a többi bor után egészen mást tud mutatni. A napokkal későbbi újrakóstolásról pedig sokszor megírtuk már, hogy mekkora tutiság. Igazán más arcát mutatja, és a nap végén ettől fogod igazán értékelni ezt a játékot. A kísérletezés minden jó alapja.

Benedek Pince – Sauvignon Blanc 2014 /Mátra

Az első. Mr. Red a tartályos kóstoló után elbizonytalanodott. Mikor elmentem a mátrai körömre, akkor ki adta, hogy kóstoljam újra, és csak akkor hozzam, ha ok. Kóstoltam. Jól esett. Hoztam. Jó szokásunkhoz hűen jött a majom meg a víz. Elvittem tesztelni. Kinyitottam, kortyoltunk és furcsa volt. Alig jött az illat, a karakter is megbújt, úgy kellett zaklatni, hogy előjöjjön. Nehéz belőni, hogy mit is érzünk. Majdhogynem vitatkoztunk kedvenc ’nem is annyira reduktív rajongó’ barátommal. Ő nem értette, én meg tudtam hol a helye. Hallgattuk Oscart, beszélgettünk, én meg közben melegítettem. Egy jó szóló végén, az elégedett korty mellé megérkezett a bor is. Persze nem lett egy Rambó, nem fog kirúgni a nadrágodból, helyette szépen melegít. Az idő és a hő felemelte, meghozta a kellemes savanykát, a zöld aromákat, a simulékony karakterét, ami eddig megbújt. Tényleg ne várj csodákat (ha már film, akkor nem Ryan Gosling a Drive-ból), ellenben stabil kisérő. Fröccsként is nagyon jól adja a tavaszi munka kiegészítőjét. Még nincs vége…

Sziegl Pince – Olaszrizling (Jöttment) 2013 /Hajós

Az utolsó. Balázs birtokfehérét – link a blogra, a cikkhez – ismerve tudatosan került ide, gondoltam, kirúgunk a hámból. Kicsit füllentettem, mert a Borjour Magnumon összefutottunk vele (a bejárattal szemben állt, nehéz lett volna elkerülni) és akkor is megnéztük. Akkor kicsit meleg volt, de a domináns alkohol melletti kevéske csersav érzet ellenére is könnyednek tűnt. Hát nem az. Hidegen, a megfelelő hőfokán viszont komoly testet és extraktot mutat. Annyira, hogy már az illatából is kiérződött. Komolyan meglepett. Pohárban forgatva olajos, lomha korona, kevés (vagy szinte semmi) fajtajelleg, és a pohárból kibukni akaró beltartalom. Baj? Nem. Zavaró? Nem. Miért? Mert komplex, testes és vastag a korty. Igazi férfias értelemben. Hosszú lecsengés, extraktokkal teli száj, folyamatosan dolgozó nyelv. Mint egy méh, próbálod összegyűjteni a tartalmát a szád faláról. Sikerült egy újabb durva dolgot alkotni! Vedd meg, tedd el, és minden évben nézd vissza! Az angolok biztos kötnének rá fogadást, hogy mikor fogy el ez a test és tartás. Mondjuk ők mindenre fogadnak. A bor meg olyan, mint ami soha nem fogy el. Egyszóval – ami nálam mindig több –, nem tudom honnan a név, de a bor biztosan nem jöttment.

Egyértelműen atipikus olaszrizling. Van egyáltalán tipikus olaszrizling? Mr. Red is próbálta megfejteni itt. Írjátok meg itt, vagy a facebookon, ti mit gondoltok erről!  

Említettem, hogy irodalmi keret… A Jöttment után vágytunk egy kis nyugodtságra, ezért megvillantva kreativitásom, takarásban töltöttem a borból és átadtam. Szagolva üde, friss illatok. Kortyolva pedig egy intenzív, üdítő és a nyelven pezsgőn pergő ital benyomását keltette. Cimbora elégedett és meg is jegyezte: hoztál még valamit? Hát nem. Visszatértünk a Benedek Sauvignon Blanc-ra. Ugye-ugye, amikor a ropogós savak kiélhetik magukat. Nagyon jól esett. Megvettük! 

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés