Termékek Menü

Atipikus időben, tipikus borok

Mr. White
2015. 01. 21. 16:00:00
Atipikus időben, tipikus borok

Azt gondolod, hogy könnyű borból mindig csak a friss a jó? Megérzéseimet szerettem volna bizonyítani és nagy örömömre nem is tévedtem. Olyan borok ezek, amiket nyáron volt jó inni, de most is igazán hozzák azt az iskolát, amit elvárnánk tőlük. Ezt persze nem kapod meg mindig és nem is könnyű ráakadni az ilyen borokra. Ha viszont megvan, akkor nincs is jobb, mint egy érett bor kortyolgatása közben emlékezni a tavalyira és várni az ideit. Legyen az bor vagy nyári emlék. /Nyolcas és Fia Borház - Olaszrizling 2013, Maczkó Róbert Pincészete - Rosé Cuvée 2013

Miért szeretjük a családi méretű pincéket és az ő boraikat? Például azért, mert amikor már nem nagyon találsz vállalható könnyű borokat, akkor a nyári bevásárlások maradékai kiválóan működnek. Szó sincs arról, hogy veszélybe kerülne a neved, ha elajándékozod őket és az igazán kemény időszakok alatt is – vörösborkóstolók miatti tannin túltöltöttség – jól esik egy kis nyári utóérzés. Lelkesek voltunk a bevásárláskor úgyhogy Benedek Peti Kékfrankos Roséja akad még ilyen alkalmakra, és ebben tökéletes társunk volt, de ezen kívül is akadt említésre méltó.

Nyolcas Pince – Olaszrizling 2013 /Eger

Elsőnek úgy mentem neki, mintha Villányban innánk Olaszrizlinget… - klasszikus kezdőbor, mert a vörösborok előtt kell adni valamit minden régióban. Gondoltam, ez is annak van hangolva, leszögezve, hogy ittam már nagyon jó behangoló borokat a klasszikus vörösboros vidékekről is. Hoztunk is ilyeneket és fogunk a jövőben is, mert kell a változatosság. Na, ezt is hozzuk, mert nagyon szép munka!

Fürge, lágyan olajos mozgás és lágy, enyhe korona, miközben friss és könnyű borként nem ezt várnánk tőle. Laza, elegáns, nem tolakodó illat. A korty hozza a nem erőszakos, könnyű stílt és kifejezetten itatja magát. Nem harapunk mindenféle gyümölcsöket, nem érezzük egy gyümölcskereskedés teljes kínálatát, de ez nem von le semmit a bor értékéből. Igazi indítóbor, amit a nehezebb esték elején lehet vállalni, illetve egy izmos vörös este előtt is bevállalod és ad értéket, nemcsak udvariaskodik. Sokkal több ez, mint az elvékonyított kezdőborok, amiből 2 palack egy pohár. Ezzel együtt pedig nem annyira tömény és intenzív, hogy a megfejteni akarás domináljon. Töltöd, beszélgettek, isztok, beszélgettek és így tovább egészen addig, amíg fel nem öntenéd fröccsnek és észre nem veszed, hogy elfogyott a palack! :)

Maczkó Róbert Pincészete – Rosé Cuvée 2013 /Villány

Itt még inkább igaz, amit az előbb írtam a könnyű indítóborok kapcsán. Villány, a nagy vörösök hazája, csak az csinál igazi rozét, akit érdekel a téma. Maczkó Róbert minden bora tükröz egy szimpatikus alázatot és ez elmondható a ’mindent bele küvé’ elve alapján készült rozéjáról is. Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, oportó…, meg, amit nem is tudunk, viszont mindenből éppen annyi, ami kell. Olyan ez, mint egy boszorkánykonyha szülöttje és valljuk be a borászkodás kicsit ilyen. Illatokban merlot és pinot, színben világos hagymahéj – már-már aggodalomra okot adóan furcsa –, ami beltartalmában vékonyabb borra utal. Forgatva fürge, nem ad nagy koronát a pohár falán, de még mindig van benne erő – év végén. A korty karakteres, kicsit talán jobban érezzük az alkoholt benne, mint kellene, de nem rontja az összélményt. Nem akar nagyot villantani, cserébe kedvesen visszaadja az egész villányi régiót. Nekem legalábbis felidézte a túrát és az első kóstolást, valamint azokat az aromákat. Az ’illatos fajták’ aromái után azonban kapunk egy kis sauvignon tannint is, hogy teljes legyen a villányi élmény és a bor karaktere.

Fröccs: Kifejezetten jót teszi neki a bubi, mármint nem lesz színesebb, viszont elszabadulnak a gyümölcsös jegyek és az illatorgia. Ezen felül pedig inni is nagyon jó. Ajánlott kategória. Ha nem későn szállunk be tavaly a piacra, akkor ezt biztos árultuk volna….viszont idén…:)

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés