Termékek Menü

Anonym Pince

Anonym Pince - Szövényi Áron
Etyek/
Etyeki borvidék

Terület, fajták:

Etyekre a bor hozott minket. Már 2005-től ismerkedtünk a borvidékkel, az etyeki borászokkal és magával a faluval, majd 2007-ben Etyekre is költöztünk. Ismerősök és barátok sora támogatott és segített, hogy megvalósíthassuk elképzeléseinket.

A borok alapjául szolgáló szőlőket etyeki szőlőterületeink adják. 2010-ben vásároltuk meg első területünket, amelyet 2014-ben telepítettünk újra pinot noirral. A korábban a családunk tulajdonában lévő ültetvények művelését 2011-től vettük át. Így még jobban tudtunk koncentrálni az ültetvények folyamatos átalakítására, fiatalítására és a terhelés csökkentésére. 2016-ban újabb 0,35 ha sauvignon blanccal bővült területünk és kísérlet képp 600 tő rajnai rizlinget telepítettünk az Öreghegyen. Jelenleg 3,5 ha szőlőterülettel rendelkezünk, de ebből 0,8 ha még nem termő új telepítésű ültetvény.

A 2006-os évjárat erjesztése és érlelése a Kecskegödör pincesorhoz közeli Sóskúti úti pincénkben történt. A 2010-es évjáratig, fahordóban, 4-5 hónap finom seprőn tartással készültek a fehérborok. A pinot noir is itt erjedt kádban és érlelődött fahordóban 11-12 hónapig. 2011-ben mikor a teljes 2 hektár családi terület művelését átvettük, nagy fejlesztésbe kezdtünk: Magyar utcai házunknál feldolgozót és palackozásra is alkalmas erjesztő teret építettünk. 2012-ben vettük birtokba az 1924-ben épített présházat és a hozzá tartozó pincét az Öreghegyen. Már a terület megvásárlását követően terveket szőttünk egy birtokközpont kialakításáról, de addig is kitakarítottuk a pincét és a hordós érlelést átköltöztettük a Sóskúti úti pincéből az Öreghegyre. 2014 nyarán elkezdtük az építkezést, melynek munkálatai 2015 májusában fejeződtek be. Az ANONYM IKERPINCÉT 2015 június 27-én nyitottuk meg az Öreghegyen. Így borainkat télen-nyáron megfelelő környezetben kóstoltathatjuk és reméljük, hogy aki ellátogat hozzánk az Öreghegyre az ANONYM IKERPINCÉBE, egy életreszóló élménnyel gazdagodik és örökké szívébe zárja borainkat és Etyeket.

Filozófia

Szeretnénk, ha boraink többet jelentenének egy-egy szőlőfajtánál. Törekszünk arra, hogy a fajták és a termőhely adta lehetőségeket kiaknázva saját elképzeléseink köszönjenek vissza a borainkban. Legyenek ránk jellemzőek, mint zenére a ritmus, amit annyira szeretünk. Vagy fedezzük fel bennük a család apraját, akik már most velünk együtt készítik a borokat.

A szőlőművelés során figyelünk a szőlők fenntartható metszésére, ezért 3 éve speciális metszési módszert alkalmazunk. Az egyes tőkék terhelését már a metszés során beállítjuk, amit hajtás és fürtválogatással egészítünk ki. Az új telepítésű pinot noir és rajnai rizling szőlőinket biológiai növényvédelemmel védjük, és ültetvényeinkben sorköztakaró növénykultúrát alkalmazunk.

A borászati technológia során kíméletes feldolgozást alkalmazunk, a fehér szőlők egy részét áztatjuk, másik részét gyors feldolgozással kipréseljük. A mustot ülepítjük és hűtött tartályokban fajélesztővel erjesztjük. Az egyes tételek érlelését már a szüreti időpont megválasztásával és az erjsztési illetve érlelési technológiával is meghatározzuk.

 

 
 

Rendezés:
Raktáron
2.387 Ft/liter
Pincészet: Anonym Pince
1.790 Ft

Ha a könnyed, illatos kategóriában már unod a Cserszegi-Irsai dominanciát, itt egy alternatíva. Barackosra-ananászosra hangolt aperetif, amely a testéhez képest hosszú, férfias lecsengéssel lep meg. Nyárra, behűtve, akár fröccsnek is.

Raktáron
2.520 Ft/liter
Pincészet: Anonym Pince
1.890 Ft

Bugyinedvesítő bulibor. Friss, gyümölcsös, elegáns, illatos. Könnyed, légies pinot noir rozé, melyben némi maradékcukor ellensúlyozza a lendületes savakat (félszáraz).

Raktáron
3.320 Ft/liter
Pincészet: Anonym Pince
2.490 Ft

Etyek és a Sauvignon Blanc amúgy is jól állnak egymásnak, ráadásul itt most egészen magasra került a léc. Feszes, újvilági stílus, csak éppen a te pénztárcádra szabva. A fajtajelleg szinte kiugrik a pohárból (bodza, csalán, frissen vágott fű), a savak hasítanak, a maradékcukor kerekít. Iskola.