Termékek Menü

Amikor a könnyed nem a vékony szinonimája

Mr. Red
2015. 10. 30. 09:53:37

Amikor a könnyed nem a vékony szinonimája

 

Eger, Bukolyi borok. Kezdünk a „könnyedebb” fehérekkel, de nemsokára jön a folytatás is. (Azóta az is jól megszületett és ide kattintva olvashatod azt is!) Annyit érdemes azért megjegyezni, hogy Marcell háza tájékán az alapborokban is van anyag és kraft – ezért van idézőjelben a könnyed.

Bukolyi Családi Birtok – Eger Cottage fehér 2014 /Egri borvidék

Indult Chardonnay-val, majd jött a Viognier, idén pedig rajnai (rizling) alapú ez a brand. Csak megtalálja a végső stílusát előbb utóbb… Pardon, stílusa eddig is volt, csak sztenderd alapanyaga nem. Nekem ez a mostani vonal mondjuk, bejön, ha rám hallgatnak, ezen masíroznak tovább. (A rajnai rizling persze nem csak az én mániám, Marcellnek is kedves, ebből az évjáratból a következő cikkben két önálló tételt is bemutatok tőle.) Itt tramini és egy kevés zenit fűszerezi, ha minden igaz – a pontos összetétel természetesen most sincsen feltüntetve a palackon. Igazság szerint semmilyen összetétel nincs feltüntetve, de ezt már megbeszéltük egyszer.

Közép-mély sárga szín, közepes testre utaló mozgás. Vagy inkább úgy mondom, hogy már nem zöldes árnyalatú, és a könnyed, reduktív vonalnál picit vastagabb anyag benyomását kelti. Illatban körte és fehér virágok, visszafogottan tombol a tavasz.

Ízben is körte, és fehér húsú barack. Húsos, ízletes korty, miközben az évjárat fanyarsága és a frissesség is bejátszik. A rajnai test komolyságot ad neki, az illatosabb fajták izgalmassá teszik, az évjárathatásokat pedig nagyrészt sikerült eliminálni (szerintem egy csipet maradékcukorral).

Ezek így együtt egy kifejezetten kellemes, tartalmas, fiatalos tételt adnak ki, amely kábé azt tudja, amit az osztrák (wachaui) modernebb vonalvezetésű, középáras (7-8 euró) rajnaik. Azaz lazán ajánlott kategória.

Bukolyi Családi Birtok – Tramini 2014 /Egri borvidék

A tramini önállóan is palackba került, és nehéz nagyon mást mondanom róla, mint az előző tételről. Hasonló szín- és illatvilág, annyi kiegészítéssel, hogy itt már nem visszafogottan tombol a nyár, hanem teljes erőbedobással – elegánsan mégis, sikerült elkerülni azt a gejl jelleget, amibe simán bele lehet csúszni ezzel a fajtával.

Ízben-állagban is hasonlók: nem egy nagy test, de azért a könnyedség felső határán mozog. Az évjárat markánsabb jellegét ezúttal is egy leheletnyi maradékcukor tompítja (és talán egy rövid héjon/seprőn áztatás is), behúzva így a bort a pop-drink kategóriába. A tramini ugyebár egy nagyon virágos-fűszeres, illatos fajta, bukébor alapanyag, amit nem mindenki kedvel szárazban. (Késői szüretnek speciel adu ász.) Itt nincs ezzel probléma, jó ízléssel próbálta a borász kirángatni a túlzásokból - ami nekem inkább hiányzik, az a markánsabb test, amit az Eger Cottage-hoz a rajnai hozzátett, és bár furán hangzik, de még egy kis sav is akár, ellensúlyozandó a mézes-olajos jelleget.

Nálam egyértelműen a Cottage a nyerő (a rizling miatt), de csajoknak sokkal inkább bejöhet a Tramini. Úgyhogy ez is ajánlott tétel.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés