Termékek Menü

A hegy leve megszelídítve - Dénes Hegybirtok, Rajnai Rizling 2011

Legtöbbször még Mr. White-nak is sok az a karcosság, amit ez a hegy a levében hordoz, valószínűleg ezért passzolta át ezt a palackot nekem. Merthogy, bevallom, az én prosztó ízlésemnek nagyon is megfelel a kő-juice (copyright by Kovács Antal), amit ez a vidék nyújtani képes.

Namármost, a Dénes Hegybirtok egy apró kézműves borászat a Ság-hegyen (Nagy-Somlói borvidék), és a fehérek mellett nem átallanak vörös fajtákkal is kísérletezni. De most egy rajnai rizling a kiszemelt áldozat. Pontosítok, az áldozat jelen esetben én voltam, mert könnyed eleganciával terített le ez a nedű. Testes, érett gyümölcsösségével, remek aromáival, remekül kicentizett egyensúlyával és a finom sóssággal, ami a terroirból építkezik.

Szép, nem túl mély szín, komoly, komplexitást ígérő, mégis tiszta rizling illat. Frissesség és érettség egyaránt érezhető, ahogy a kortyban is. Nagyon jól eltalált egyensúly, a hozamkorlátozásra és késői szüretre utaló jegyek keverednek a frissességgel és a könnyed eleganciával. Enyhe édesség is feltűnik, biztos spontán erjedt, pici maradékcukor ezért lehet benne. Az ásványosság is ott van szépen, az alkohol visszafogott, de többnek érzed. Többnek érzed, mert a teljes konstrukció komolyságot és felfedezni váró rétegeket ígér. Nálam nyerő a formula. Mr. White ezúttal jól megszívta, mert ez neki is tutira bejött volna...

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés