Termékek Menü

A bőség zavara, szakmai kóstoló - második rész

Mr. Red
2015. 01. 04. 17:20:08

Az első részben ránéztünk Bukolyi Marcellra, Losonci Bálintra, Hertzka Andrásra, Váli Péterre és a Bodrog Borműhelyre – itt a link, ha nem emlékeznél. De még koránt sincs vége a nyalánkságoknak, erre a felvonásra maradt az egri Orsolya Pincészet, a Kislaki Bormanufaktúra és a 2HA Balatonról, a Hummel és a Bakonyi pincék Villányból, a szekszárdi Merfelsz borászat és maga a szervező, Szentesi József (Nadap). Úgyhogy unatkozni, szerintem, most sem fogtok.

Az Orsolya Pincészet két fehéret és egy vöröset hozott. A '13-as Olaszrizling fajtajelleges nedű a frissebb vonalról, korrektül kivitelezve, a Hetedhét küvében (szintén 2013) e mellé leányka is jutott. Használni szerintem nem használt neki sokat, nálam jobban működött a sima olaszrizling. A Hetedhét vörös változata (2012) megmaradt a könnyed, gyümölcsös vonalon, nekem aznap nagyon tetszett, természetes finomság - ezt véstem a jegyzettömbbe. Alkotóelemei Cabernet Franc, Kékfrankos és Zweigelt, amúgy. (Azóta újra kóstoltam, és tényleg nagyon finom – részletesebb leírás nemsokára.)

Az este legjobb benyomását a Kislaki Bormanufaktúra tette rám összességében, a legkiegyensúlyozottabb tűnt. Bármely tételük, amit kóstoltam, egységesen magas színvonalat és egészséges magabiztosságot sugallt. Fejben valószínűleg hozzátettem azt is, hogy ezekből a tételekből itthoni viszonylatban elégséges az ellátás (palackszám) is, valamint, hogy Légli Géza árazása – a minőség viszonylatában – megmarad az ésszerűség határain belül – azaz kereskedőként kifejezetten hálás feladat dolgozni ezzel a portfólióval.

A '13-as Dávid (Sauvignon Blanc) egy könnyed, kellemes, fajtajelleges tétel. A rajnai rizlingek előző évjáratait tőlük igazán kedveltük, az új évjárat is hozza majd valószínűleg a szintet, de itt még kicsit kócosnak tűnt. A legszebbnek a '12-es Matacs Chardonnay mutatta magát a fehérek közül. Vörösben egy 2011-es Cabernet Franc válogatást kaptunk, hibátlan volt az is, testes, mély, mégis gyümölcsös és feszes.

Bakonyi Péter mind saját magát, mind a Hummel Pincét képviselte. Tőle egy '13-as Kékfrankost és egy '12-es Cabernet Franc-t kóstoltam. Mindkét tétel nagyon korrekt, természetes, elegáns, inkább gyümölcsös, mint nehéz, lekváros. Mindeközben tartalmasak és mutatják a fajtát is. Szóval rendben voltak, na! A Hummel borászatról rengeteg jót hallani, hogy kvázi csodát csinálnak ott Villányban, az árazásuk is e szerint alakul. Mondjuk a Portugieserük (2013) nem vágott földhöz, szimplán csak kellemes volt, olyan, amilyennek az összes oportónak minimum lennie kellene (könnyed, gyümölcsösnek). A 2011-es Cabernet Francba speciel nem tudok belekötni, hacsak abba nem, hogy gyanítom, 9 ezer magasságában vehető le a polcról. Sokat is ér, mert nagyon természetesen szép tétel, de ennyit azért talán mégsem.

Jól elidőztem Merfelsz Gábornál is. Vele se nagyon lehet mellényúlni, nagyon profi borkészítő szerintem, nem véletlenül tartjuk őt is a shopban. (Szekszárdról a „könnyed” vonalat – Kadarka, Kékfrankos – a Neiner fivérek képviselik, nehézsúlyban pedig Németh János és a Merfelsz pince „versenyez”. Azért vannak ketten, mert Janó szerintem ösztönösebb, zsigeribb szakember, Gábor viszont egy nemzetközi rálátással/ízléssel bíró „tanár úr”. Ettől kezdve ízlések és pofonok, ugyebár.) A '11-es Zweigelt Selectionje helyből le is vett a lábamról, de az azt követő Esti Csókban sem kellett csalatkoznom. Különlegességként kínált még egy Nérót (2011), ebből összesen 200 palack készült. Ezt a fajtát nem szokták külön lepalackozni, talán nem is véletlen ez, mert elég speciális ízvilága van és ritka is. Az elidőzés pedig a beszélgetés miatt volt, Merfelsz urat általában élmény hallgatni.

A házigazdáról még nem esett szó, nem véletlenül. Mivel az ő fehérborait már ismerjük, mint a rossz pénzt, azokat nem is kóstoltam. A '11-es Rajnai Rizling Pezsgőre azért rányaltam, az sem ismeretlen ugyan, de nem tudtam megállni, hogy kihagyjam. Klasszis motyó, a mellette figyelő 2HA hasonló tételét nálam simán lenyomta. A balatoni pince védelmében azért hadd tegyem gyorsan hozzá, hogy – a nem gyenge – este legszebb tételét viszont éppen náluk ittam. Az a Shiraz, amit kihoztak, nagyon szép, kiegyensúlyozott tétel, igazi klasszikus iskola!

Hát ennyi fért bele. Én elégedett vagyok magammal, szerintem egész jól teljesítettem aznap este.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kóstolóleírás