Termékek Menü

A bőség zavara, szakmai kóstoló

Mr. Red
2014. 11. 29. 17:43:32

 

Szentesi József, a tavalyi év „Borászok Borásza” díj nyertese, sok mindennel foglalkozik. Többek között kézműves borok (jelentsen ez bármit is) nagykereskedelmével. Ezért évente kétszer – immár hagyományosan – kiskereskedelmi partnerei számára kóstolót szervez a kínálat új tételeiből. Amire nem elsősorban azért érdemes elmenni, mert ingyenes, hanem mert nagyon erős a felhozatal – köszönhetően a résztvevő borászok illusztris névsorának.

Mivel Mr. White betegség miatt az utolsó pillanatban kiesett a sorból, egyedül képviseltem a Wine Shacket. Pedig milyen jól elterveztem, hogy csak a vörösöket fogom kóstolni aznap, a fehér tételeket pedig ráhagyom. Mégiscsak munka van másnap (hétfő este volt a találkozó). Hát ez nem jött össze. Úgyhogy nézzétek el nekem, hogy kihagytam néhány borászt és több olyan tételt, amiket már jól ismerek, és azt is, ha a vége felé már nem volt a csúcson az ítélőképességem. Ezen jelenségnek esett áldozatául például Ráspi, Szecskő, Garger Imre és a Barta borászat is (utóbbiak mondjuk elég korán le is vonultak a színről), de Losonci Bálintnál és Bukolyi Marcellnál is csak egy-egy új tételre futotta. – Őket mondjuk rajtunk keresztül eddig is elég jól ismerhetitek, vagy hamarosan jól fogjátok, mert érkezik egy összefoglaló cikk /Mr. White.

Vágjunk is bele: Losonci Bálintnál egy '13-as Rajnai Rizlingbe kóstoltam bele, amiről kiderült, hogy édes(kés), 40 g/l körüli cukorral, ha jól emlékszem – ebből van egy palackom, egyszer felpukkanthatjuk egy kóstolón Mr. White. Nem ezt vártam, megmondom őszintén, de amikor túljutottam az első sokkon, el kellett ismerjem, piszok jó cucc. Mert olyan masszív savgerincen ül komoly testtel, hogy megvan benne az egyensúly. Mondjuk, ha jól vettem ki a körülöttem folyó beszélgetésből, kereskedelmi forgalomba nemigen kerül, mert egy csúcsétterem máris lecsapott rá aranyáron. Sok értelme akkor kihozni ide nem volt, hacsak nem villogni. Nagy volt a nyüzsgés Bálint körül egész este amúgy, úgyhogy tovább is eveztem csendesebb vizekre.

Bukolyi Marcellnál a Kisfiam új évjáratát (2013) sasoltam meg, hozza a színvonalat természetesen. Az új Eger Cottage-okkal nem sokkal előtte ismerkedtem meg, úgyhogy azokat most átugrottam. Előreszaladtam amúgy, nyilván nem az édesekkel és a vörösökkel kezdtem, csak ha már kettőjüket megemlítettem, gondoltam, legyünk túl rajtuk. A beszámoló amúgy sem a fogyasztás sorrendjében halad majd, nem akarom szétszabdalni az egyes pincék felhozatalát.

Hosszasabban időztem el a számomra ismeretlen Bodrog Borműhely (Tokaj) standjánál viszont. A '13-as Várhegy Furmint és a '12-es Lapis Hárs is rendben volt, de igazán a '12-es Deák Furmint tetszett. Mézes, ananászos, tropikális móka, ilyesmivel lehetne a fiatalokat megnyerni a furmint ügyének, úgy vélem. A Narancsboruk nekem túl extrém a maradék-cukros terroir jellegével, kicsit egyensúlytalan is talán a magas alkohol miatt, de érdekesnek mindenképpen érdekes. Volt náluk egy 5 puttonyos aszú is; hozta a papírformát. Szimpatikusak voltak, fel is jegyeztem magamnak, hogy komolyabban is érdemes lesz rájuk nézni alkalomadtán.

A Váli-Hertzka különítményt is elég alaposan feltérképeztem, az Észak-Balaton is figyelemre méltó vidék. Jelentem, Váli Péternél 2013-ban is folytatódik a friss, citrusos vonal, mind a Kéknyelű, mind az Olaszrizling ezt látszik alátámasztani. A legmeggyőzőbb tételnek egy hordóminta Szürkebarát bizonyult - héjon áztatott, komplex történet, komoly savgerinccel és némi terroirral. Pedig kevésbé fajtajelleges, mégis nagy jövőt jósolok neki: egy korrekt palackérlelést követően komoly meglepetést okozhat majd. Hoztak egy '12-es Pinot is, ami szép, könnyed, amolyan stílusgyakorlat.

Az est egyik kellemes meglepetését Hertzka András okozta. Őt sem ismertem eleddig, de az 1 hektáros borászat itt prezentált összes tétele egy nagyon jó kezdésről tanúskodik. Szürkebarátból, zeuszból és olaszrizlingből készített kétféle házasítást, mindkettő bejött, főleg az „olaszos”. (Nevük, úgy emlékszem, nem volt, filccel lett a palackra pingálva a tartalom.) A Bundásra keresztelt Cabernet Franc-Merlot küvé is levett a lábamról (könnyed eleganciájával), úgyhogy őket is feltettem a „to do” listámra.

Viszont itt most befejezem. Nem szeretném, ha a recenzió hossza megülné a gyomrotokat, ezért két részletben közöljük. Vagy háromban. Majd ahogy alakul.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kóstolóleírás